Zgodba

Pred dobrimi štirimi desetletji je na južnem bregu Podčetrtka, na idilični lokaciji ob gozdičku in potoku, ob vznožju grajskega griča nastalo posestvo, ki se je skozi desetletja in ob veliki ljubezni do hortenzij spremenilo v rajski vrt, kot so ga poimenovali mimoidoči sprehajalci.

 

Pisalo se je leto 1970, ko je Franc Jazbinšek z ženo Marijo in tremi otroki sklenil poseliti zgornji levi oziroma južni breg vasice Podčetrtek. Na idiličnem kraju ob gozdičku in potočku, pred markantno kuliso podčetrtškega gradu je želel v miru preživel jesen življenja.

 

Kmalu po dokončni ureditvi posestva so ptički zapustili gnezdo in v hiši sta ostala stari oče Franc in oma Marija, ki sta živela v sožitju z naravo in širšo okolico. Franc si je krajšal dneve z ribarjenjem v bližnji Sotli, s sprehodi in gobarjenjem po okoliških gozdovih ter druženjem s sokrajani, ki od nekdaj slovijo po odkritosrčnosti in prijaznosti. Oma Marija je vrtnarila in z veliko ljubeznijo negovala cvetje − od vrtnic in oleandrov, ki jih je občudovala vsakič, ko je obiskala jadransko obalo, do razkošnih raznobarvnih hortenzij, ki so cvetele na njenem vrtu.

Leto za letom smo se ptički, ki smo si spletli gnezdo drugje, začeli vračati na počitnice, opazovali smo naravo in uživali v čudoviti lepoti vrta in okolice.

 

Sčasoma je oma Marija prevzela v svoje roke upravljanje in skrb za posestvo, ki so ga poleg cvetja krasila trdoživa češnja in drugo sadno drevje. Postopoma ga je s svojo ljubeznijo do rož in še posebej do raznobarvnih hortenzij spremenila v rajski vrt, kot so ga imenovali mimoidoči sprehajalci.

 

Danes, ko so ostali le še lepi in nepozabni spomini ter idiličen rajski vrt, se je nekaj ptičkov dokončno odločilo, da se vrnejo in delijo svojo zgodbo z vami ter jo naredijo večno.

 

Mir, svežina gozda, šumenje potočka ter nepozaben pogled na vasico in bližnji grad, ki so pred štirimi desetletj tako prevzeli starega očeta Franca, pa čarobnost hortenzij, ki jih je v rajskem vrtu z ljubeznijo vzgojila oma Marija, so prvine, ki jih zdaj skupaj z elementi večnosti − da, tudi tako bi lahko imenovali trajnostno bivanje – ponujamo vsakomur, ki želi uživati naravne lepote Ortenie ter se spočiti ob pestri ponudbi in bogatih naravnih danostih celotne destinacije.

Galerija